От тавана, наложен от Запада върху изкупните цени на руския петрол, Москва

...
От тавана, наложен от Запада върху изкупните цени на руския петрол, Москва
Коментари Харесай

Блумбърг: Русия губи $172 млн. на ден от тавана на петролните цени

От тавана, наложен от Запада върху изкупните цени на съветския нефт, Москва губи по 172 милиона долара (160 милиона евро) на ден, съобщи Блумбърг, базирайки се на Финландския център за проучване на силата и чистия въздух.

Руските пропуснати печалби ще набъбнат до 280 милиона $ дневно, когато ограничаването бъде разширено за петролни артикули от 5 февруари, се показва в отчет на центъра.

Изследването показва спомагателни доказателства за това по какъв начин рестриктивните мерки, въведени от страните в Г-7 и обвързваните с тях наказания на Европейския съюз удрят съветската стопанска система.

Водещият вид съветски петрол към този момент се продава два пъти по на ниска цена от международните пазарни цени.

" Забраната на Европейски Съюз върху нефта и ограничаването на цените на нефт най-сетне влязоха в действие и тяхното въздействие се оказа толкоз доста, колкото се очакваше ", споделя водещият анализатор в проучването Лаури Мюливирта.

Според центъра Европейски Съюз би трябвало още да " затегне гайките " в връзките с Русия. Изследването показва, че намаление на тавана на цените до 25-35 $ за барел от в този момент настоящите 60 $ би било към момента над производствиените разноски и превоза в Русия, само че би понижило приходите от износа на петрол с минимум още 100 милиона евро дневно.

" Крайно важно е да се намали ценовият таван до равнището, което лишава Кремъл от опция да получава облагаема облага от нефта, а също да се ограничи оставащият импорт на петрол и газ от Русия ", споделя Мюливирта.

Винаги обаче съществува вероятността Русия случайно да понижи доставките, с което Кремъл заплашва и което би довело до повишаване на цените.

По данни на центъра Русия е разтоварила недопечен петрол на стойност 3,1 милиарда евро от танкерите, които попадат под ценовия таван. Заедно със снижаването му има обаче и други ограничения, които могат да понижат приходите от петрола с още 200 милиона евро дневно като по-високи санкции за неспазване на изиксванията на глобите и спомагателни наказания за продажба на танкери.

Блумбърг отбелязва, че на терминала Приморски в Балтийско море нефтът марка Urals през днешния ден е струвал 37,8 $ за барел, в сравнение с референтната за света марка Brent, която се е продавала за 78,57 $ за барел.

Агенцията предвижда, че рухването на цената може да подтикне Москва към редуциране не добива.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР